Polymatheia

Hervainé Szabó Gyöngyvér – Szabó Péter Ottó: A polgári tudományszervezés gyakorlata a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottság és a Kodolányi János Egyetem együttműködésében

30 éves a Kodolányi János Egyetem

DOI 10.51455/Polymatheia.2022.3-4.01

Összefoglaló:
A Kodolányi János Egyetem az alkalmazott tudományok kutatásával foglalkozó intézmény, amelynek kutatási tevékenysége az elmúlt harminc évben az MTA Veszprémi Területi Akadémiai Bizottságával közösen bontakozott ki. E kutatás a civil tudományos együttműködés kereteiben indult, hiszen a VEAB feladata is ehhez kapcsolódott, és a KJF/KJE sem kapott állami forrásokat kutatásaihoz. Az alkalmazott használatközpontú kutatás szerepe a tudásgazdaságban csak napjainkban értékelődött fel az EU szintjén is, és a KJE-VEAB együttműködés 30 éve ennek hasznosságát egyértelműen bizonyítja. A 2007-től konkrét kutatási közlemény adatokkal és idézettséggel is kimutatott a KJE kutatási tevékenysége, amely adatok szerint az intézmény a magyar tudományosság elismert szervezetévé vált.


Kulcsszavak: polgári tudományosság, alkalmazott kutatás, kutatási kimenet, idézettség

Abstract:
Kodolányi János University is a university of applied sciences, its research management activity was developed in strong cooperation with the Regional Branch of Hungarian Academy of Sciences (VEAB). Research was organised in the form of civil science cooperation, reflecting  the role of VEAB, in the case of both with an absence of state resources for research activities. The applied, user centric research activity is recently highly appreciated at the European Community level, and results of KJEVEAB activity can serve as a good practice for civil research cooperation. Data from 2007 (Hungarian Science Data Register (MTMT)) is available, and the volume of research output and citation approve the valuable role of KJE in Hungarian knowledge society.

Keywords: civil research, applied research, research output, citation

Teljes cikk letöltése