Polymatheia

Prantner Zoltán: Jemeni krízis: egy fiatal generáció jövőjének feláldozása. Az aktuális oktatási rendszer és a lányok taníttatása a polgárháborús Jemenben

Neveléstörténet

DOI 10.51455/Polymatheia.2020.3-4.08

Összefoglaló:

A fegyveres konfliktus fokozódása jelentős hatással volt a jemeni oktatási rendszerre 2015 márciusa óta. Az iskolákat számos alkalommal érte támadás, az épen maradt épületeket pedig a szemben álló felek gyakran kisajátították vagy belső menekültek elszállásolására alakították át. A higiéniai feltételek kritikussá válása mellett az oktatási intézmények túlterheltek lettek, és tanárhiány lépett fel a fizetések megvonása miatt. A kedvezőtlen körülmények radikálisan növelték az oktatáson kívül rekedt gyermekek számát, akik között a lányok kiemelt arányban képviseltetik magukat. Napjainkban a szegénységi küszöb alatt élő családok szívesebben oktatják inkább a fiúkat, miközben a lányokat már gyerekkorukban házasságra kényszerítik. A stabil belpolitikai helyzet megteremtése mellett az oktatási rendszer alapvető reformja és a konzervatív szemlélet felülvizsgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy a modern és hatékony képzés minden lány számára szabadon elérhetővé váljon az országban.

Kulcsszavak: Jemen, polgárháború, oktatás, gyermekek, nemzetközi szervezetek

 

Abstract:

The escalating armed conflict had a considerable influence on the education system in Yemen since March 2015. Schools were under attack several times and buildings that remained intact were often expropriated by opposing parties or converted for housing internally displaced persons. The educational institutions became overcrowded with critical hygiene conditions and there was a shortage of teachers due to the withdrawal of salaries. Adverse conditions have led to a radical increase in the number of out-of-school children, among whom girls are over-represented. Even today, traditional families living below the poverty line prefer to educate their boys, while girls are forced to marry in their childhood. In additionto creating a stable domestic political situation, a fundamental reform of the education system and a revision of the conservative approach are essential for modern, effective and freely accessible training for all girls in the country.

Keywords: Yemen, civil war, education, children, international organisations

Teljes cikk letöltése
Szerkesztőség:
Kodolányi János Egyetem
1139 Budapest, Frangepán u. 50-56.
Telefon: +36 30 478 52 79
polymatheia.mnf@gmail.com